Bereid je voor op je bevalling
Het is helaas niet zo dat de bevalling per definitie beter gaat als je je voorbereidt. Maar het tevredenheidsgevoel over je bevalling is wel beter is als je je hebt voorbereid. Je weet wat er gebeurt in je lijf, je wordt minder verrast, je hebt minder stress, je kan beter met de pijn omgaan en je hebt meer gevoel van controle over de situatie. Conclusie: Lees over bevallingen van anderen, lees over het proces van een normale bevalling of doe een zwangerschapscursus waarin de bevalling aan bod komt (Bijvoorbeeld ZwangerFit en BevalFit).
Maak meerdere bevallingsplannen
Samen met je partner en verloskundige kun je op papier zetten hoe je bepaalde dingen het liefst zou willen doen tijdens je bevalling. Je kan een plan maken voor een ziekenhuisbevalling en voor een thuisbevalling. Doe het allebei, want uiteindelijk weet je niet zeker waar je gaat bevallen. Zorg ervoor dat je partner je bevallingsplannen uit zijn hoofd kent of bij zich heeft. Hij moet dan iedereen op de hoogte stellen van jouw wensen en zorgen dat ze vervuld worden. Wat het allerbelangrijkste is, is dat jij vrede hebt met alle scenario’s die plaats kunnen vinden. Als jij je goed voelt en kan ontspannen, zal de bevalling beter verlopen. Waar wil je bevallen? Kies de plek waar jij je het beste voelt. De plek die (voor jouw gevoel) het veiligste is voor jou en je baby.
Train je bekkenbodemspieren en voorkom uitscheuren
Het is heel belangrijk om controle te hebben over je bekkenbodemspieren. Aanspannen is belangrijk om je plas op te houden, maar ontspannen is ook heel belangrijk. Straks moet de baby door de bekkenbodemspieren heen en hoe meer de dan ontspannen zijn, hoe makkelijker het gaat. Dit kun je oefenen met normale bekkenbodemoefeningen zoals je ze krijgt in een zwangerschapscursus. Je kan ook de Epino gebruiken om je bekkenbodem en vagina op te rekken. Daarmee wordt de bevalling makkelijker en voorkom je de kans op uitscheuren tijdens je bevalling. Ook kan je je perineum masseren van tevoren om uitscheuren te voorkomen.
Probeer verschillende houdingen en bereid ze voor
Probeer van tevoren een aantal houdingen uit, waarin jij goed kan ontspannen om je weeën op te vangen en aan het eind te persen. Wil je op de bank liggen, op een stoel zitten, op de tafel hangen, over de grond kruipen, op bed liggen, onder de douche zitten, op een baarkruk zitten, in bad zitten, in een bevallingsbad zitten… Vraag je verloskundige of ze de baarkruk meeneemt als je die eventueel wilt gebruiken. Vraag je verloskundige ook of ze ervaring hebben met het begeleiden van een badbevalling. (Ook in het ziekenhuis is soms een badbevalling mogelijk!) Zorg bij een thuisbevalling dat de kamer(s) waar jij wilt bevallen goed voorbereid zijn. Leg overal plastic zeiltjes en tafelkleden over de grond, de bank, het bed of onder een stoel. Dan is het geen probleem als je ineens op handen en knieën gaat zitten om een wee op te vangen en vervolgens over de grond plast…
Schaam je nergens voor
Probeer je voor te bereiden op het feit dat je tijdens je bevalling heel veel dingen gaat doen in het bijzijn van anderen, die je normaal niet zou doen. Schelden, schreeuwen, kreunen, gillen, huilen, poepen, plassen, bloot zijn, bloeden, persen, iemand met een lampje tussen je benen laten kijken, getoucheerd worden vanbinnen… Het hoort er allemaal bij. Bereid ook je partner voor op deze dingen. De verloskundigen en artsen zijn dit gewend. Jij en je partner kunnen dit van tevoren goed bespreken, zodat het tijdens de bevalling geen probleem is. Jij kunt je beter ontspannen als je je nergens voor hoeft te schamen.
Vraag van tevoren tips aan je verloskundige over de bevalling (voor thuis en in het ziekenhuis)
Je verloskundige kan specifiek voor jou nog goede tips hebben voor je bevalling. Ook wil ze misschien dat je nog wat extra spullen klaar legt, die niet op de standaardlijstjes staan. Een paar tips die verloskundigen vaak geven: Zorg dat je huis vindbaar is en het huisnummer ook ’s nachts goed zichtbaar is. Plas regelmatig tijdens je bevalling, dan gaat de ontsluiting sneller. Trek een vest aan in plaats van een T-shirt, dan kan de baby makkelijk op je blote buik gelegd worden. Leg minimaal 2 mutsjes klaar, de eerste is snel nat. Haal rietjes of een bidon in huis, dat drinkt makkelijk tijdens je bevalling. Vermijd gekruid voedsel vlak voor je bevalling, dat is vervelend als je moet overgeven tijdens je bevalling.
Vertel niemand dat je bevalling is begonnen (behalve je partner)
Wil je rustig bevallen en niet meteen erna iedereen hoeven bellen? Vertel dan niemand behalve je partner dat je aan het bevallen bent. Denk je dat je bevalling begint? Leg dan je telefoon ver weg. Je partner belt de verloskundige als dat nodig is. Bel ook na de bevalling niet direct iedereen. Neem even de tijd voor je gezin. Geniet ervan. Bel dan als je daar zin in hebt, de mensen die je erg graag het nieuws wilt vertellen. Beval je ’s avonds of ‘s nachts? Wacht dan rustig tot de volgende ochtend.
Haal rustig adem en blaas veel uit
Alle puf, hijg en ademhalingstechnieken zijn pas nodig als het je niet lukt om rustig adem te halen. Probeer te letten op het uitademen. Inademen gaat vanzelf. Het gevaar voor hyperventilatie ontstaat als je te weinig uitademt. Hou ook je adem niet in. De pijn blijft hetzelfde. Door goed adem te halen zorg je ervoor dat je veel zuurstof in je bloed hebt en dat de afvalstoffen eruit kunnen. Ook kun je beter ontspannen als je rustig en diep ademhaalt.
Accepteer de pijn, pijn is belangrijk
Bevallen doet pijn (bij de meeste vrouwen). Accepteer de pijn en laat je lijf het werk doen. Hoe meer je de bevalling kunt laten gebeuren, hoe sneller hij gaat. Als je tegen gaat werken of gaat vechten tegen de pijn, kun je de bevalling vertragen. De pijn zorgt ervoor dat je bepaalde hormonen aanmaakt waardoor zowel jij als de baby de bevalling beter kunnen doorstaan. Pijn is dus heel belangrijk.
Laat foto’s maken tijdens je hele bevalling en erna
Het kan fijn zijn om foto’s en eventueel video’s terugzien van je bevalling. Ook van het opvangen van je ontsluitingsweeën. Tijdens je bevalling maak je niet alles mee van wat er om je heen gebeurt. Je partner kan hele andere dingen zien en ervaren. Als je partner of je verloskundige of kraamhulp tijdens je bevalling foto’s maakt, kun je achteraf hier samen naar kijken. Dit kan je helpen een beter beeld te krijgen van je bevalling.
Wil je nog meer tips lezen over bevallen? Vraag dan het E-book Zwanger & Baby aan.