Inlegzooltjes dragen

De elementen van kurk worden op een inlegzooltje geplaatst zodat u die in de gewenste schoenen kunt gaan dragen. U krijgt dus een reflexmatig werkende zool. De inlegzooltjes zijn erg dun, zodat ze de ruimte voor uw voeten niet beperken.
InlegzooltjesWanneer u de zolen gaat dragen, heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich uiten in spierpijn. Om een te grote overgang te voorkomen, is er een een opbouwsysteem. Na het aanmeten van de inlegzootjes volgen een aantal controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden waarbij de nodige correcties worden aangebracht totdat de klachten verminderd of verdwenen zijn. Daarna zijn de controles indien noodzakelijk eenmaal per half jaar of per heel jaar. Als er zich tussentijds klachten voordoen, moet u zo snel mogelijk contact met de therapeut op te nemen.

De inlegzooltjes zijn geen steunzolen.
Steunzolen ondersteunen de voet en nemen de functies over die de structuren van de voet niet meer kunnen vervullen. De reflexmatige zolen nemen de functie van de voet niet over, maar zorgen ervoor dat de voet de functie zelf weer terugkrijgt. U bent dus niet de rest van uw leven afhankelijk van de inlegzooltjes.

  • Er kunnen wel steunelementen in de zolen gemaakt worden indien dat noodzakelijk is.

Onderhoud van de inlegzolen

  • Zolen met een leren of kunststof bovenlaag kunt u met een vochtige doek en zachte zeep afnemen. Zolen met een suede bovenlaag moet u zo droog mogelijk afnemen.
  • Laat de zolen ’s nachts buiten de schoenen luchten.
  • Leg de zolen NOOIT op of in de buurt van een verwarming of in de zon te drogen, dan trekken ze krom.
  • Zolen met een leren bovenlaag kunnen ingevet worden met transparant schoensmeer, ledervet of zadelwas. U kunt dit bijvoorbeeld 1x per 5 ’s 6 weken doen, afhankelijk van hoeveel uw voeten transpireren.
  • Als u met blote voeten op de inlegzolen loopt, kunt u ter bescherming een katoenen kousenvoetje eromheen doen.

Controle en vervanging

De inlegzolen kunnen 3 jaar meegaan, afhankelijk van de inhoud. Zachte materialen moeten sneller vervangen worden. indien de bovenlaag slijtage vertoont, kunt u deze laten vervangen. Wanneer de onderkant van de zool gaat scheuren, zijn de inlegzolen aan vervanging toe. Wanneer de inlegzool sneller dan verwacht slijtage vertoont, zal het herstel binnen de garantie vallen.

Met uw Podoposturaaltherapeut spreekt u af wanneer u terug moet komen voor controle. heeft u vragen of twijfelt u of de inlegzolen nog goed zijn, bel dan voor een afspraak of advies.