1. Doe alsof je al zwanger bent.

  Op de dag dat we besloten dat we een kind wilden, heb ik nog een laatste keer een lekkere rode biefstuk gegeten. Daarna deed ik wat betreft eetgewoontes e.d. alsof ik al zwanger was. Je weet de eerste weken niet dat je zwanger bent en ik vond het geen prettig idee dat ik door ziek te worden van rauw eten schade toe kon brengen aan de eventuele baby in mijn buik.
  De Tip: Doe vanaf dat je kinderen wilt, alsof je al zwanger bent. Eet gezond, geen rauwe dingen, drink geen alcohol, rook niet, enz. Het kan zijn dat je vrienden in de gaten krijgen dat je zwanger wilt worden, maar je kan ze proberen ervan te overtuigen dat het puur voor je eigen gezondheid is.

 2. Slik in het begin veel foliumzuur.

  Ruim 6 weken voor ik zwanger werd, was ik begonnen met het slikken van foliumzuur. Net op tijd dus. Ik wist toen niet dat het slikken van foliumzuur in hogere dosering dan ze normaal voorschrijven de kans op autisme kan verkleinen. Nu is daar iets meer over bekend.
  De Tip: Begin direct met foliumzuur slikken als je een kinderwens hebt. Het verkleint de kans op ernstige problemen zoals een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip. Dit is wetenschappelijk bewezen. Het helpt het beste als je het al minimaal 6 weken voor je zwanger wordt slikt. Uit sommige onderzoeken blijkt zelf dat het slikken van hoge doseringen foliumzuur in de eerste maanden de kans op autisme kan verkleinen. http://www.ad.nl/binnenland/slikken-foliumzuur-drukt-kans-op-autistisch-kind
  Er zijn echter ook onderzoeken die lijken uit te wijzen dat een hoge spiegel foliumzuur in het bloed tijdens de geboorte juist een grotere kans geeft op autisme. http://goedgezond.info/2016/05/kan-te-veel-foliumzuur-autisme-veroorzaken/ Hou de adviezen en onderzoeken goed in de gaten. Op dit moment zit je in mijn ogen veilig als je een iets hoger dan normale dosering neemt in de eerste maanden en na 10 weken dit weer verlaagt.

 3. Ga trouwen, verhuizen, afstuderen, enz…

  Tijdens mijn eerste zwangerschap en het eerste levensjaar van mijn dochtertje was ik bezig met afstuderen als Kinderfysiotherapeut. Ik wilde niet langer wachten met het krijgen van kinderen, dus het was een bewuste keus. Het heeft wel erg veel stress opgeleverd en tijd gekost. Daar heb ik nog steeds een beetje en schuldgevoel over naar mijn dochtertje toe. Tijdens mijn tweede zwangerschap hebben we verbouwd. Dit was nodig om een tweede kinderkamer te creëren en dat wilden we niet doen voor we wisten of er een tweede baby kwam. Dus onvermijdelijk, maar erg stressvol en achteraf denk ik dat het beter was geweest als we het eerder hadden gedaan.
  De Tip: Als jullie willen verhuizen of trouwen of andere grootse dingen willen doen, doe dat dan voor je zwanger wilt worden. Dat soort dingen geven erg veel stress en dat is niet goed voor het zwanger worden en zeker niet goed tijdens je zwangerschap.

 4. Download het E-book Zwanger & Baby.

  zwanger en baby e book cover
  Tijdens mijn zwangerschappen ben ik een aantal keer erg boos geweest. Zorgverleners vertellen je niet alles en ook in boeken en op internet staat niet alles. Dat kan natuurlijk ook niet, want een zwangerschap is bij iedereen anders. Het zou wel fijn zijn om een aantal dingen van tevoren te hebben geweten. Dat hoorde ik van veel meer moeders en daarom heb ik meer dan 100 tips verzameld uit de ervaringen van meer dan 50 moeders over Zwanger worden, Zwanger zijn, Bevallen, De Kraamtijd en Baby’s. De tips zijn bedoeld als aanvulling op de algemene informatie over zwangerschap en baby’s. Het zijn de dingen die je graag wilt weten, maar die normaal niet verteld worden.
  De Tip: Het is belangrijk om je goed te informeren vanaf het moment dat je een kinderwens hebt. Wil jij ook die belangrijke dingen weten, die niet in de gebruikelijke informatie staan? Klik HIER om het E-book aan te vragen.

 5. Bereid je financieel voor.

  Voordat ik zwanger was heb ik met mijn partner besproken hoeveel we zouden blijven werken. We hadden toen een mooie en financieel haalbare oplossing bedacht. Ik zou 3 dagen gaan werken en hij 4. Ook de manier van opvang hadden we ongeveer bedacht. Toen het zover was, bleek het op zijn werk ineens niet mogelijk te zijn om 4 dagen te werken in plaats van 5. Toen hebben we alles moeten omgooien. Zo zie je maar weer dat je eigenlijk niks van tevoren goed kunt bedenken. Ik had geen rekening gehouden met die optie, dus dat was wel even een moeilijk punt.
  De Tip: Probeer in te schatten of het financieel haalbaar is om een kind te hebben, hoeveel jij en je partner dan moeten werken en hoeveel opvang er nodig is. Verander eventueel van baan nu je nog niet zwanger bent om bijvoorbeeld de mogelijkheid te krijgen om deeltijd te werken. Of probeer juist een vast contract te krijgen, zodat je niet tijdens je zwangerschap zonder baan komt te zitten. Maak een flexibel plan en zorg dat je financieel ruimte hebt om tegenslagen op te vangen.

 6. Geniet van het leven zonder kinderen, zolang je nog geen kinderen hebt.

  Soms denk ik dat ik het leven zonder kinderen te weinig heb gewaardeerd. In deze drukke tijd met 2 jonge kinderen ben ik erg jaloers op de mensen om me heen zonder kinderen die heerlijk ontspannen bij het zwembad kunnen liggen bijvoorbeeld. Die tijd komt wel weer, maar nu geef ik de tip aan iedereen zonder kinderen om nog eens goed te genieten van de vrijheid die ze hebben. Ook als je zwanger bent van je eerste, heb je het nog hééél rustig. Geniet daarvan!
  De Tip: Kijk goed om je heen naar vrienden met kinderen en vraag eens wat de consequenties allemaal zijn in de praktijk. Bedenk goed of je dit samen wilt op dit moment of dat jullie beter nog even kunnen wachten met kinderen krijgen.

Lees ook:

10x Zo verhoog je de kans op een zwangerschap