Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie, afkomstig uit Canada. Met een naald worden spieren aangeprikt waardoor deze lokaal vermoeid raken en hierdoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt, zoals de naam al aangeeft, gebruik gemaakt van een droge naald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.
Dry needling wordt soms verward met acupunctuur maar de enige overeenkomst is dat dezelfde soort naald wordt gebruikt. De techniek erachter is totaal anders. Binnen de dry needling wordt over het algemeen dieper in de spier geprikt om deze kort te laten aanspannen en ontspannen, binnen de acupunctuur wordt oppervlakkig geprikt in de meridianen (energiebanen van het lichaam). Een ander belangrijk verschil is dat acupunctuur een alternatieve geneeswijze is, dry needling valt binnen de reguliere fysiotherapie.

Wat is een trigger point?

Een triggerpoint is een ‘spierknoop’, die naast lokale pijn, ook pijn op afstand kan veroorzaken. De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze knopen omdat deze in veel gevallen de oorzaak van de klachten zijn. Door deze knopen ‘uit te doven’ omdat ze een paar keer worden aangeprikt, vermindert pijn en zakt spanning af. Bij langdurige klachten zijn vaak meerdere spieren en daardoor meerdere triggerpoints betrokken. Al deze triggerpoints kunnen dan behandeld worden.
Er kan op 2 manieren worden geprikt: in een triggerpoint (meestal de spierbuik) van de spier of segmentaal. Dat laatste wil zeggen net naast de wervelkolom, daar waar een spier ontspringt. De reden om hier te prikken is omdat lange rugspieren betrokken kunnen zijn of omdat meer naar buiten organen liggen waardoor je niet op alle plekken in de spierbuik zelf kunt prikken. Beide methodes zijn effectief.

Symptomen

Een triggerpoint kan de volgende symptomen hebben:
– pijn en stijfheid
– bewegingsbeperkingen in de aangrenzende gewrichten
– verminderde kracht in de betrokken spieren
– ‘pijnontwijkend’ gedrag, je gaat anders bewegen als gevolg van de pijn
– uitstraling in de vorm van tintelingen of prikkelingen
– hoofdpijn, duizeligheid

Hoe voelt dry needling aan?

Het aanprikken met het naaldje op de huid is bijna niet voelbaar. Wanneer meer naar de triggerpoint toe wordt bewogen met de naald en deze juist wordt aangeprikt, spant de spier vaak even kort aan (een ‘twitch’) en ontspant weer. Dit geeft een soort ‘kramp’ gevoel en voelt vaak dof en zwaar aan. Dit duurt maar kort en snel daarna is merkbaar dat de spieren weer makkelijker kunnen worden bewogen. Kort na de behandeling voelen de spieren wat moe en zwaar aan, alsof je lokaal spierpijn ervaart. Bewegen helpt om dit gevoel weer snel kwijt te raken.