Echografie

Heb je een lichamelijke klacht en wil je weten wat er aan de hand is? Dan maken wij binnen de praktijk soms gebruik van echografie.

Wij kiezen voor het uitvoeren van een echo als onze fysiotherapeuten bij een bepaalde klacht denken dat de mogelijk oorzaak van uw klacht wellicht schade aan spieren, pezen of gewrichten is. Met behulp van echografie kunnen wij echt in een spier of pees kijken. 

Bij echografie wordt vaak gedacht aan een onderzoek binnen het ziekenhuis of bij een verloskundige praktijk op het moment dat iemand zwanger is. Deze onderzoekstechniek is ook mogelijk bij spieren, pezen en gewrichten. 

Hoe werkt echografie?

Echografie werkt met geluidstrillingen/geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden door een zender die geplaatst wordt op de huid. Deze zender is tegelijk ook de ontvanger van de golven die worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen het geluid. Daardoor wordt een plaatje zichtbaar op ons beeldscherm en daaraan kunnen wij zien of weefsels er normaal uit zien of dat er mogelijke schade is.

Nut van echografie binnen de fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten passen echografie vooral toe om iets meer informatie te krijgen over de mogelijke oorzaak van uw klacht. Met een echo kunnen wij namelijk snel meer duidelijkheid krijgen over wat uw pijn kan veroorzaken en waar die mogelijke oorzaak zit. Door deze echografie kunnen wij een beter behandelplan maken. Hierdoor hopen wij u snel van uw klachten af te helpen!

Wij mogen geen officiële diagnose stellen. Hiervoor zullen we als we daar aanleiding voor zien, terug sturen naar de huisarts met het verzoek om aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis.

Wat kunnen wij goed beoordelen met een echo?

Op de echo kunnen wij spieren, pezen, kapsel, banden, kraakbeen, de vorm van gewrichtsvlakken en kalkvorming beoordelen. Ook kunnen wij zien of er sprake is van vocht in een gewricht of dat er mogelijk een slijmbeursontsteking is. Daarnaast is het mooie van de echo dat wij ook tijdens een beweging kunnen kijken wat in het gewricht gebeurt en waardoor er klachten ontstaan. Wij gebruiken de echo voornamelijk voor sportblessures, schouderklachten, heupklachten, knieklachten, elleboogklachten, achillespeesklachten, hielspoorklachten en enkel/voetklachten. 

Voordelen echografie binnen de fysiotherapie

  • Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos. 
  • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging. 
  • U hoeft niet naar het ziekenhuis voor een echo maar kan dit bij ons in de praktijk doen.
  • Dankzij echografie kunnen wij een beter behandelplan opstellen en bent u sneller van uw klachten af. 
  • Het echografisch onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, om het herstel te kunnen volgen. 
  • Als wij het nodig vinden, kunnen wij naar aanleiding van de echo heel gericht overleggen met de huisarts en u door laten verwijzen naar een arts of specialist

Onze fysiotherapeuten Frida Kennis en Daniëlle Schuur kunnen echo’s maken. Neem contact met ze op voor meer informatie.