Eerste Trimester
- Heb je een positieve zwangerschapstest? Meld je aan bij een verloskundigenpraktijk. Maak een afspraak voor de eerste echo. Klopt het hartje, Gefeliciteerd!! Nu kun je losgaan.
- Download een leuke zwangerschaps-app. Bijvoorbeeld de app van Ouders van Nu.
- Vraag snel kraamzorg aan. Check welke organisaties aangesloten zijn bij je zorgverzekeraar. Meestal vraag je hier ook automatisch je kraampakket mee aan.
- Koop zwangerschapskleding zodra je merkt dat je broeken strak beginnen te zitten. Misschien meteen al.
- Download het E-book Zwanger & Baby. Hierin staan meer dan 100 dingen die je gráág van tevoren wilt weten over Zwanger worden, Zwanger zijn, Bevallen, De Kraamtijd en Baby’s.
- Vraag leuke gratis zwanger en babydozen aan (of zet sommige op een to do lijst voor na je bevalling):
Tweede Trimester
- Vraag je kraampakket aan bij je zorgverzekeraar (als dit nog niet gebeurd is i.c.m. je kraamzorgaanvraag).
- Schrijf je in voor een leuke zwangerschapscursus.
- Bedenk hoe je je werk en de opvang van je kindje gaat regelen. Wil je kinderopvang, een gastouder, een oppas of iets anders?
- Bekijk wat je zorgverzekering vergoed voor jou en je baby.
- Ben je niet getrouwd? Laat je baby erkennen door je partner. Vraag ook het ouderlijk gezag aan bij de rechtbank.
- Regel je zwangerschapsuitkering. Werk je voor een baas, vraag dan of ze op tijd je uitkering aanvragen. Hiervoor hebben ze de zwangerschapsverklaring nodig die je krijgt van je verloskundige. Je bent verplicht je zwangerschap te melden voor 24 weken. Ben je zelfstandige? Dan heb je recht op een ZEZ-uitkering. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan keert deze wellicht ook een zwangerschapsuitkering uit.
- Zoek verschillende baby uitzetlijstjes, lijstjes voor de inhoud van je ziekenhuistas en voor een thuisbevalling op en combineer ze. Vraag ook aan je verloskundige wat zij nodig heeft. Voeg er kinderparacetamol aan toe en shoppen maar.
- Bedenk hoe je de babykamer wilt inrichten. Wil je ook een wieg of een co-sleeper? Neem geen klamboe, daar kunnen baby’s in verstrikt raken. Neem een diepe commode waar een groot aankleedkussen op past, zoals die van Bebe Jou van 75×80 cm. Of monteer een diepe plank op de commode en zet hem iets van de muur af. Ideaal om te spelen met je baby op het aankleedkussen en heerlijk de ruimte om hem te verschonen.
Derde Trimester
- Wil je borstvoeding gaan geven? Doe een leuke cursus over borstvoeding. Hoe beter je voorbereid bent, hoe groter de kans van slagen.
- Ga 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof. Je hebt de tijd hard nodig. Al is het om tot rust te komen voor de baby er is.
- Was (en strijk) de babykleertjes. Gebruik geen wasverzachter i.v.m. mogelijke irritatie van het huidje van je baby.
- Kies de eerste kleertjes van je baby uit. In verschillende maten (50, 56 en 62) en in tweevoud. Een paar setjes voor in de ziekenhuistas en een paar voor thuis. Leg daar newborn luiers bij en een lekkere doek om hem in te wikkelen. Soms doe je de baby eerst geen kleertjes aan, maar wikkel je hem in een doek. Leg ook meteen billendoekjes erbij, want je baby kan meteen poepen (meconium).
- Is je bed niet hoog genoeg (kijk de regels na van je kraamzorg-organisatie)? Regel klossen. Vaak zit er bij je aanmelding bij het kraamzorg-organisatie ook al een aanvraagformulier voor klossen en een bedpan. Vraag het aantal klossen aan dat jij nodig hebt. Soms zijn dat er wel 16 . Dat ligt aan het aantal poten onder je bed. Bierkratjes zijn een goed alternatief voor klossen.
- Ontwerp een geboortekaartje of een paar alternatieven. Maak vast een adressenlijst. Zijn jullie het al eens over de naam en achternaam? Wil je een kraamfeest? Dan kun je de uitnodiging daarvoor ook bij het geboortekaartje versturen.
- Schaf naast een eventuele voedingsbeha ook een paar topjes aan. Deze zijn handig om mee te slapen. Dan hoef je ’s nachts geen beha aan.
- Schrijf een geboorteplan/wensenlijst voor je bevalling. Bespreek dit met je verloskundige en met je partner die bij de bevalling aanwezig gaat zijn.
Vlak na de geboorte
- Geef na een ziekenhuisbevalling de geboortegegevens door aan je kraamzorg-organisatie.
- Doe aangifte van de geboorte van je baby bij de gemeente waarin de baby geboren is.
- Bestel de geboortekaartjes. Verstuur ze eventueel een week na de geboorte pas. Dan heb je nog een beetje rust de eerste week.
- Meld je zorgverzekeraar dat je baby geboren is en geef aan hoe je hem verzekerd wilt hebben.
- Over de kinderbijslag krijg je bericht van de SVB.
En nu dacht je dat je het druk had tijdens je zwangerschap? Na de geboorte begint het echte werk en dan heb je geen tijd meer voor je to-do-lijstjes, dus geniet er nog maar even van!