Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is bedoeld voor klachten aan het ‘bewegingsapparaat’. Dat wil zeggen de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen. Zo’n stoornis van het gewricht wordt ook wel een functiestoornis genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren onder hoge spanning komen te staan of zelfs verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passieve mobiliserende bewegingen.

Wat doet de manueel therapeut?

Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van passieve mobiliserende bewegingen. Dat wil zeggen het langzaam bewegen van gewrichten richting of naar de eindstand, rek geven en deze bewegingen herhalen om de beweeglijkheid te verbeteren. Ook kunnen manipulatie technieken in de gewrichten worden toegepast. Dit zijn over het algemeen snelle, korte bewegingen naar de eindstand en zijn ook bedoeld om de beweeglijkheid te verbeteren.

Het doel van manuele therapie.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen middels een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Wanneer is manuele therapie zinvol?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief beïnvloed worden. U kunt hierbij denken aan: hoofd- en nekpijn, nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen, rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn, lage rugklachten, bepaalde vormen van duizeligheid maar ook kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten. Of manuele therapie ook úw klacht kan verhelpen moet blijken tijdens het onderzoek en bij de eerste behandeling.

Waaruit bestaat een behandeling?

Tijdens de intake voert de manueel therapeut eerst een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt. Ook voert hij of zij een lichamelijk onderzoek uit. De manueel therapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt ook waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de manueel therapeut of de patiënt andere lichamelijke problemen heeft die met de klacht in verband kunnen staan. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt een behandelplan gemaakt en een prognose gesteld.

De kwaliteit van de behandeling

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut of arts die een aanvullende Masteropleiding (Msc.) heeft gevolgd. Deze opleiding duurt 3 jaar. De manueel therapeut is door zijn opleiding in staat gewrichtsstoornissen met de daarbij behorende problematiek te onderzoeken en te behandelen.