Onderrugklachten na een trauma:

Raadpleeg na een trauma eerst een arts.

In de eerste 6 weken na een trauma kunnen wij het herstelproces begeleiden. Wij kunnen u helpen met uw vragen over wat u wel en niet mag en kunt doen. Ook kunnen wij met fysiotape bloeduitstortingen en zwellingen helpen verminderen.
Heeft u geen hulp nodig in de eerste 6 weken, maar blijven uw klachten langer bestaan, dan kan er sprake zijn van vertraagd herstel en ook dan is het zinvol om een fysiotherapeut te raadplegen.

Onderrugklachten als gevolg van geleidelijke overbelasting of ‘door je rug gaan’:

Lage rugklachten worden vaak veroorzaakt door te zware belasting in combinatie met te weinig stabiliteit door verzwakte spieren. Zolang de spieren niet opnieuw sterk gemaakt worden, kunnen de rugklachten blijven terugkomen. Daarom is het belangrijk om met fysiotherapie eerst te zorgen dat alle wervels en het SI-gewricht goed bewegen en vervolgend de spieren eromheen te trainen. Dit kan met Mulligan therapie, Manuele therapie en oefentherapie. Fysiotape kan erg prettig zijn om de rug meer steun te geven en de pijn te verminderen. Soms helpt massage om verkrampte spieren in de rug en de bil te ontspannen.

Als er ook uitstralende pijn is naar de bil of het been, krachtsverlies en een tintelend of doof gevoel, kan er sprake zijn van een hernia of de zenuw wordt op een andere manier geïrriteerd (bijvoorbeeld slijtage/arthrose). Pas in extreme gevallen wordt hier operatief of met injecties iets aan gedaan. In de meeste gevallen kunnen we met fysiotherapie de klachten verminderen. Soms is de lichaamshouding, een beenlengteverschil of een scoliose het probleem. Met houdingsadviezen en podoposturale therapie/ inlegzolen kunnen we de lichaamshouding verbeteren. Wij kunnen u ook helpen met de revalidatie na een operatie.
Staat uw probleem niet beschreven, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u meer informatie geven over de behandelmogelijkheden van uw klacht.

Bel ons voor gratis advies of maak direct een afspraak.