Heeft uw baby een voorkeurshouding ? Dit kunt u doen!

Scheve Hoofdjes Spreekuur

Heeft uw baby een voorkeurshouding of een afgeplat hoofdje? Heeft uw kind een asymmetrisch gezicht of houdt uw kind zijn hoofd altijd scheef? Maak dan een afspraak voor het Scheve Hoofdjes Spreekuur. U krijgt dan in 15 minuten gratis advies over de voorkeurshouding of het scheve hoofdje van uw kind. Het spreekuur is voor kinderen van 0-18 jaar. Neem contact op met Frida Kennis of vul het ‘Stel uw vraag’-formulier in.

1 op de 5 baby’s heeft een voorkeurshouding!

20% van alle baby’s heeft als hij 7 weken oud is een voorkeurshouding ontwikkeld. Misschien zelfs al een afgeplat achterhoofdje. Het hoofdje van een baby is zo vervormbaar als een bal klei. Als het lang op 1 plek ligt, wordt het plat. Daarom is het heel belangrijk om de houdingen van je baby af te wisselen. Hieronder lees je 10 tips om een voorkeurshouding en afgeplat hoofdje bij je baby te voorkomen of te verminderen. Ook kun je een filmpje bekijken waarin alles voorgedaan wordt. Voor het gemak gebruik ik ‘hij’, maar dit kan natuurlijk ook ‘zij’ zijn.

Voorkeurshouding? Bel snel!

Als je ziet dat je baby een groot deel van de tijd met zijn hoofdje scheef ligt, 1 kant op kijkt of alleen maar recht naar voren kijkt, dan kan het zijn dat je baby een voorkeurshouding heeft. Neem dan zo snel mogelijk contact op met een Kinderfysiotherapeut Frida Kennis of vul het ‘Stel uw vraag’-formulier in.

  STEL UW VRAAG

  Bel: 033-2587004
  of vul het formulier in

  Frida Kennis kan met kinderfysiotherapie de voorkeurshouding van je baby laten verdwijnen. Frida Kennis is gespecialiseerd in het behandelen van voorkeurshoudingen bij jonge baby’s. babygymvaandelOok heeft Frida Kennis de CD Babygym en Babygymposter ontwikkeld, samen met kinderboeken- en liedjesschrijfster Betty Sluyzer. Deze leuke producten maken het spelen met je baby leuk en goed voor de ontwikkeling van je baby.

   

  10 Tips voor het voorkomen of verminderen van een voorkeurshouding:

  1. Leg het hoofdje van je baby bij het slapen afwisselend naar links en rechts.

   Leg het hoofdje van je baby afwisselend naar links en rechts als hij op zijn rug ligt te slapen. Help jezelf herinneren aan welke kant het hoofdje van je baby als laatste lag. Leg bijvoorbeeld iets ongevaarlijks (een doekje, een speen, een klein knuffeltje) in de hoek van het bedje van je baby. Zorg ervoor dat je baby er niet bij kan.

  2. Leg je baby vaak op zijn buik.

   Leg je baby bij elke verschoning zo lang als hij het leuk vindt (misschien maar 30 seconden) op zijn buik en speel dan met hem. Elke dag zal hij het langer kunnen volhouden.

  3. Laat je baby naar links en rechts kijken.

   Probeer je baby naar links en rechts te laten kijken als je met hem speelt. Pasgeboren baby’s vinden gezichten het leukst om naar te kijken. Als ze iets ouder zijn, vinden ze speelgoed wat geluid maakt leuk. Bijvoorbeeld een rammelaar of een knuffeltje met een belletje erin.

  4. Gebruik de CD Babygym.voorkant-babygym-cdkopie

   Maak spelen met je baby leuk door de CD Babygym te gebruiken. Hier staan 10 leuke speel- en beweegliedjes op. Als je ze meedoet, doe je automatisch oefeningen om je baby sterker te maken, de ontwikkeling te stimuleren en een voorkeurshouding en afgeplat hoofdje te voorkomen.

  5. Wissel de verschoon- en voedingshoudingen van je baby af.

   Wissel de houdingen waarin je je baby legt om te verschonen af. Leg de baby eens met het hoofdje naar rechts of recht voor je. Wissel de houdingen waarin je je baby voedt af. Let erop dat je baby ontspannen en in een neutrale houding met een rechte rug en nek ligt.

  6. Wissel de speelhoudingen van je baby af.

   Wissel de houdingen af waarin je baby ligt om te spelen. Leg je baby ook eens andersom in de box. Of zet de wipstoel eens aan de andere kant van de kamer.

  7. Versier de ruimte rondom het aankleedkussen.

   babygymposterklein

   Maak de ruimte rondom het aankleedkussen leuk om naar te kijken voor je baby. Bijvoorbeeld met de Babygym-poster. Baby’s vinden het leuk om gezichten te zien en de kleur rood vinden ze ook mooi. Je baby zal de poster graag bekijken en daarom moeite doen om zijn hoofdje te draaien. Op de poster staan ook plaatjes en versjes om je te helpen herinneren aan de tips in dit artikel.

  8. Wissel de draaghoudingen van je baby af.

   Wissel de houdingen waarin je je baby draagt af. Draag je baby op je linker- en rechterarm. Draag je baby ook eens met het gezicht naar voren.

  9. Leg je baby ook op de zij en rol met hem.

   Leg je baby als hij wakker is ook regelmatig op zijn linker- en rechterzij. Rol de baby dan door naar de buik en speel met hem in verschillende houdingen.

  10. Rol je baby op de zij en til hem dan pas op.

   Als je je baby optilt, leg hem dan eerst op zijn zij en til hem dan op. Dan wordt hij snel sterk in zijn nek en hoef je het hoofdje niet meer te ondersteunen.

  Bekijk ook het instructiefilmpje bij bovenstaande tips.

   

  BabyFit & Babymassage

  Lijkt het je leuk om te leren hoe je de ontwikkeling van je baby nog meer kan stimuleren? Wil je leren hoe je je baby kan masseren om hem heerlijk te laten ontspannen? Kijk hier voor meer informatie over de cursus BabyFit & Babymassage.

  De leukste cadeau’s vindt u in de Betty Sluyzer Winkel!

  Wilt u de CD Babygym met bijbehorende poster kopen? Of zoekt u nog een leuk kraamcadeau, verjaardagscadeau of cadeau voor een andere gelegenheid? Kijk dan in de Betty Sluyzer Winkel.