Als je zwanger wilt worden, wil je het liefst al zwanger zijn. Lees hier 10 tips om jullie vruchtbaarheid te verhogen en de kans op een zwangerschap te vergroten. Tips voor mannen en vrouwen.

 1. Leef gezond.

  Rook niet, drink niet, eet gevarieerd, zorg ervoor dat je genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt en drink veel water. Dit geldt voor vrouwen EN mannen!

 2. Beweeg gezond.

  Sporten is goed voor je lijf en zorgt voor verhoging van je vruchtbaarheid. Intensief sporten kan ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt, dus zoek de gulden middenweg. Dit geldt voor vrouwen EN mannen!

 3. Laat je man geen strak ondergoed dragen en niet naar de sauna gaan.

  Afknelling en te hoge temperaturen kunnen de kwaliteit van het zaad verlagen.

 4. Zorg voor zo min mogelijk stress.

  Stress kan bij mannen en vrouwen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid.

 5. Leer je cyclus kennen.

  Is je cyclus regelmatig? Gebruik appjes, websites, ovulatietestjes en andere informatie om te berekenen wanneer je ongeveer ovuleert.

 6. Heb om de dag seks.

  Bij om de dag een zaadlozing is de kwaliteit van het zaad het beste. Eventueel elke dag rondom je ovulatie (als je weet wanneer die is) om de kans op een zwangerschap te vergroten.

 7. Gebruik geen glijmiddel.

  Ook gewoon glijmiddel kan schadelijk zijn voor de zaadcellen.

 8. Zorg ervoor dat je allebei geniet van de seks.

  Als hij opgewonden is, is de kwaliteit van zijn zaad beter. Als jij opgewonden bent, kan het zaad makkelijker bij de baarmoeder komen.

 9. Blijf na de seks 5 minuten op je zij liggen of op je rug met een kussen onder je billen.

  Door even te blijven liggen, maak je het makkelijker voor het de zaadcellen om de baarmoeder in te zwemmen. Als je ingewikkeld op z’n kop probeert te liggen span je je spieren aan en dan komt het er juist weer uit.

 10. Neem contact op met je huisarts over eventuele medicijnen die jullie slikken.

  Het kan zijn dat medicijnen invloed hebben op jullie vruchtbaarheid. Wacht ook niet te lang met hulp vragen als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt of als het te lang duurt. Als je vragen hebt, kun je altijd overleggen met je huisarts. Ook verloskundigen kunnen helpen bij het zwanger worden.

Lees ook:

6x Doe dit VÓÓR je zwanger bent