Zwanger zijn kan heel leuk zijn, maar helaas gaat het niet bij iedereen even vlekkeloos.
Ongeveer 15 % van de vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap te maken met een zwangerschapsvergiftiging, ook wel zwangerschapshypertensie genoemd.
Wat is zwangerschapshypertensie?
Zwangerschapshypertensie is een te hoge bloeddruk als gevolg van je zwangerschap.
Normaal gesproken gaat je bloeddruk tijdens je zwangerschap eerst omlaag en tegen het eind van de zwangerschap een beetje omhoog. Zwangerschapshypertensie ontstaat meestal na de 24 weken. Als dan plotseling je bloeddruk te hoog wordt, kunnen je bloedvaten en organen daar niet goed mee omgaan. Je kan ineens veel vocht vasthouden. Dat komt doordat de wanden van je bloedvaten door de hoge bloeddruk meer vocht naar buiten laten. Ook kan er als daar onderzoek naar gedaan wordt, eiwit in je urine gevonden worden. Dat komt doordat je nieren door de hoge bloeddruk eiwitten erdoor laten die normaal in je lichaam gehouden worden.
Afhankelijk van hoe erg het is en welke verschijnselen je allemaal hebt, wordt het zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, HELLP-syndroom of eclampsie genoemd.
Wat is het gevaar van zwangerschapshypertensie?
Kort gezegd: De organen in je lichaam kunnen niet goed functioneren met een te hoge bloeddruk. Ook de placenta niet, dus dit is op den duur gevaarlijk voor de baby. Als er niet voldoende voedingsstoffen door de placenta kunnen komen, kan je baby niet goed groeien. Als jouw lijf de zwangerschap niet meer aan kan, door de effecten van de te hoge bloeddruk, zal je baby prematuur geboren moeten worden. Als je niet meer zwanger bent, kun je pas volledig herstellen.
Wat is de behandeling voor zwangerschapshypertensie?
De behandeling is rust houden en eventueel bloeddrukverlagende medicijnen. Helaas is de enige oplossing voor pre-eclampsie, HELPP-syndroom en eclampsie: Het geboren laten worden van de baby. Als er zwangerschapshypertensie bij je geconstateerd wordt, is het heel belangrijk om goed de adviezen op te volgen van de artsen.
Wat kan je doen om een hoge bloeddruk te voorkomen?
Bijna niks helaas. De enige invloed die je hebt om je bloeddruk laag te houden of omlaag te krijgen, is rust houden. Dus niet werken, je niet druk maken, enz… Zie het positief: Je hebt vakantie! Zoutloos eten lijkt niet veel invloed meer te hebben. Van zoethout gaat je bloeddruk nog wel omhoog, dus dropjes en zouthout-houdende dingen vermijden, kan helpen om de bloeddruk laag te houden.
Hoe herken je zwangerschapshypertensie?
De herkenbare verschijnselen zijn:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid en braken (terwijl je net van je misselijkheid van het begin van de zwangerschap af was)
- Tintelingen in je vingers
- Wazig/sterretjes/lichtflitsen zien
- Opgezwollen enkels, handen en/of gezicht (oedeem/vocht vasthouden)
- Een pijnlijk gespannen gevoel bovenin de buik (alsof er een strakke band om je bovenbuik zit)
- Pijn of een zwaar drukkend gevoel rechts bovenin je buik
- Hoge bloeddruk (bij meting)
- Meer eiwit in je urine (bij urine onderzoek)
Waar moet je op letten tijdens je zwangerschap?
Als je in de eerste 24 weken van je zwangerschap al een relatief hoge bloeddruk hebt, is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten meten. Het liefst vaker dan de normale controles bij de verloskundige.
Hoe sneller een te hoge bloeddruk herkend wordt, hoe beter. Dan kun je met rust en eventueel medicijnen proberen de bloeddruk te verlagen of stabiel te houden en ernstige dingen hopelijk voorkomen.